Läst
—I mitten av maj släppte Apple sin lista över musikhistoriens 100 bästa album (gissningsvis anpassad till utbudet på deras streamingtjänst Apple Music). Detvar The Beatles, Michael Jackson, Stevie Wonder, Nirvana, Beyoncé, Bob Dylan och Jay-Z i en blandning som känns lika spännande som ett glas röd mjölk. Komplett med ett försök att sticka ut den lilla hakan genom att sätta Lauryn Hills »The Miseducation of Lauryn Hill« på listans förstaplats. Och det finns något talande i att det musikjournalistiska arvet - i form av listor, rankningar och omdömen - nu axlas av distributionstjänsterna själva. Att det som en gång i tiden var något slags försök till reflektion och kontextskapande, eller åtminstone en ansats till diskussion om musikhistorien, nu istället blott är reklam för vilken grym musik en streamingtjänst har i sin katalog.
—Låt mig presentera en avskräckande rubrik: »No "Zero-Shot" Without Exponential Data: Pretraining Concept Frequency Determines Multimodal Model Performance«. Det är titeln på ett paper skrivet av datorforskare från Universiteten i Cambridge, Oxford och Tübingen som handlar om hur utvecklingen av moderna inlärningsmodeller (alltså dagens olika omtalade ai-verktyg) antagligen kommer att stanna av. Slutsatsen som forskarna drar är i korta drag att de moderna systemen behöver matas med exponentiellt mer data för att ha en chans att fortsätta utvecklas och att det i sin tur kommer att bli mycket resurskrävande. Det är minst sagt utmanande läsning och vill man ha en mer pedagogisk förklaring har Computerphile gjort ett mycket bra summerande klipp.
Sett
—Reaktionsvideor på Youtube är ett hål som alltid känns lika tidsödande som behagligt att kliva ned i. Men det finns en underkategori i genren som även ger en del matnyttigt, nämligen när den som reagerar gör det utifrån en position av kompetens. Ett exempel på detta är när musikern och pianolärarinnan Ixi Music går igenom kompositionerna på Aphex Twins klassiska album »DrukQs«. Framförallt är mötet mellan Ixi Musics ganska organiska förhållande till musik och Aphex Twins datorprogrammerade pianoslingor extra underhållande.
—2020 lämnade kocken och matjournalisten Claire Saffitz matmedieimperiet Bon Appétit och öppnade egen låda. Ett av Claires bästa format hos sin forna arbetsgivare var en serie videor där hon försökte återskapa olika massproducerade snack-, godis- och matprodukter. Förra månaden återvände hon till det underhållande formatet på sin egen kanal och försökte återskapa den amerikanska glasstruten »Drumstick«.
Hört
—Nytt odpod ute om fast fashion-kredit, tv-serien »Fallout«, tyska nakenbad, starka läsupplevelser och »Alien: Romulus«.