Dags att ta sommar. De kommande veckorna blir Journalen att antal korta vykort. Men innan dess kommer här sex lästips för sommaren, utifrån sex olika nyckelord.
Rymdäventyr: »Aurora« av Kim Stanley Robinson
De närmsta solsystemen från vårat som skulle kunna ha en bebolig planet för människan befinner sig ungefär 50 ljusår bort. Ponera att vi skulle kunna bygga ett skepp som åker en hundradel av ljusets hastighet, alltså 3000 kilometer i sekunden (ungefär 300 gånger snabbare än Apollo 11:s topphastighet), då skulle resan dit ta 5000 år. Vilka utmaningar och förändringar skulle människorna ombord ställas för under en så lång tidsrymd? Skulle de ens minnas var de kom från eller varför de lämnat jorden? Det är frågor som dessa som ställs och utforskas i Kim Stanley Robinsons »Aurora« om ett kolonisationsskepp, på väg mot ett nytt hem i universum.
Techthriller: »Countdown to Zero Day« av Kim Zetter
Under 00- och 10-talet genomförde amerikanska och israeliska underrättelsetjänster (med hjälp Nederländerna) ett legendariskt cyberangrepp mot Iran under samlingsnamnet Operation Olympic Games. Kim Zetters bok »Countdown to Zero Day« berättar inte bara om hur operationen utvecklades utan vecklar även ut en hisnande berättelsen om verktyget som användes: datamasken Stuxnet. På många vis är det en bok som perfekt placerar sig i grönskandet mellan hypermodernt spionage och techromantik.
Mindfuck: »Eversion« av Alastair Reynolds
De senaste tio åren har tidsloopen varit ett nästintill överanvänt berättargrepp. Tv-serier som »Russian Doll«, filmer som »Edge of Tomorrow« och spel som »Twelve Minutes« har på olika sätt användning upprepande händelseförlopp för att skildra psykologisk utsatthet och känslan av en cykliskt disorienterande samtid. Inom litteraturen har greppet inte varit lika utbrett men Alastair Reynolds »Eversion« skapar, med avstamp i en sjöexpedition på 1800-talet, en omtumlande läsupplevelse från förmodern kirurgi och smutsiga fartyg ned i det utflippade vansinnet.
Trollformler: »Witch King« av Martha Wells
Någonstans mellan mytologi, äventyr och drakar och demoner befinner sig Martha Wells »Witch King«. I vissa avseenden är det ett konventionellt fantasyäventyr om slag mellan olika faktioner, mellan dödliga och odödliga, demoner och häxmästare. På andra vis använder Wells fantasygenren för att bedriva sin stilsäkra berättarkonst där närhet blandas med distans och queerperspektiv med enkel hand obemärkt färgar berättelsen. Fantasy har sällan känts så modern och empatisk som i »Witch King«.
Klassiker: »The Dispossessed« av Urusula K. le Guin
Få böcker har förändrat min syn på den mänskliga existensen i lika stor utsträckning som Urusula K. le Guins »The Dispossessed«. Det är på många vis en bok som är omöjlig att beskriva, som nästan bara tappar i attraktion om den reduceras till ett fåtal meningar. Men i grunden är det en berättelse om två olika samhällen, om språk, förståelse, materialism och ojämlikhet. Det är en bok som i sitt fundament vill utforska mänsklighetens potential att forma och förändra våra levnadsvillkor utifrån hur vi vill att världen ska vara.
Tänkvärt: »The Dawn of Everthing« av David Graeber och David Wengrow
Vad vore bättre att ägna en sommar åt än att gräva ned sig i en arkeologisk och antropologisk skärskådning av den moderna historieskrivningen? Inget. David Graeber och David Wengrows »The Dawn of Everthing« är ett storverk som ifrågasätter hela den västerländska uppfattningen om det förflutna. Det är en bok lika rik på analys som gedigna redogörelse för källor, historiska skeenden och nya perspektiv på det förflutna och framförallt uppfattningar om det förflutna. På många vis är det en bok som är allt annat än avslappnande eller den typ av förströelse som traditionellt sett hör sommaren till. Samtidigt är det ett verk som garanterat kommer ändra en eller flera av läsarens uppfattningar om verkligheten.
Blev sugen på att läsa varenda en