Dags att ta sommar. De kommande veckorna blir Journalen att antal korta vykort. Men innan dess kommer här åtta stycken lästips för sommaren, utifrån åtta olika nyckelord.
Monsterromantik: »Someone you can build a nest in« av John Wiswell
Det sägs att det gör ont när knoppar brister. Smärtan verkar vara tusenfaldig om knopparna harboreras av ett monster ur sagornas värld. I John Wiswells romandebut följer vi Shesheshen, en maskliknande varelse med förmågan att anta formen av det hon äter. Under åratal har Shesheshen plågat byar och mindre städer nära sitt hem, hon är fruktad och, framförallt, jagad av monsterjägare. Men så en dag händer något Shesheshen inte räknat med: hon blir förälskad. »Someone you can build a nest in« är en bok med allegoriska lager men framförallt en mysig berättelse om kärlekens utmaningar.
Kryssningsmord: »Murder by memory« av Olivia Waite
»Döden på Nile« möter »Minority Report« i denna korta men mycket underhållande historia ombord ett intergalaktiskt kryssningsfartyg. Ombord HMS Fairweather lever människor en ofta sorgfri tillvaro. På färden genom rymden har döden satts på paus till förmån för en oförklarad teknologi där människors medvetanden sparas i bibliotek för att sedan laddas upp i nya kroppar dagen en sjukdom eller en olycka slår till. Men när en av skeppets detektiver, Dorothy Gentleman, vaknar upp i en kropp hon inte känner igen blir det starten på ett lika underhållande som fantasirikt mordmysterium .
Pretto: »Martyr!« av Kaveh Akbar
Cyrus Shams vill att hans död ska ha betydelse. Han är en på många vis sökande ung man som brottas med missbruk och trasiga familjeförhållanden. I Kaveh Akbars händer förvhandlas Cyrus klichéfyllda öde till en oväntat gripande kontemplation om livets värden. Mycket tack vare ett levande språk och ett narrativ som spänstigt vecklar ut en berättelse i oanade riktningar.
Existentialism: »Orbital« av Samantha Harvey
Samantha Harveys »Orbital« må utspela sig på en rymdstation men det råder inga tvivel om att hennes hyllade och prisade boks egentliga huvudperson är vår hemplanet. Över 24 timmar skildras sex astronauters resa i omloppsbana genom det de ser när de blickar ner över hav, öknar, regnskogar och bergskedjor. Resultatet är ett kärleksbrev till jorden som utnyttjar rymdens obärmhärtiga perspektiv för att sätta hela vår existens i relation till vår utsatthet. Kanske är Harveys prosa ett emotionellt laddat och mer poetiskt värdefullt litterärt förkroppsligande av Carl Sagans budskap om “our responsibility to deal more kindly with one another, and to preserve and cherish the pale blue dot, the only home we've ever known.”
Civilisationskritik: »How the World Made the West: A 4,000 Year History« av Josephine Quinn
Jag kastade mig över Josephine Quinns tankeväckande historieskrivning av den västerländsk hegemonins födelse efter att ha last Rasmus Fleischers lika initierade som inbjudande recension tidigare i våras. Det är en alltigenom klarsynt skildring av hur idéer slår rot och sprids på både gott och ont. Och det är framförallt en bok som ifrågasätter etablerade sanningar genom att rucka på den mytologiskt svajiga grund på vilken de vilar.
Rökare: »The man who saw seconds« av Alexander Boldizar
Årets vinnare av Locus Award för bästa science-fiction bok är en otroligt actionstinn historia om en man som hamnar i klammeri med rättvisan (han dödar otaliga snutar och federala agenter) på grund av sin förmåga att kunna se fem sekunder in i framtiden. Det är bok som känns som om Christopher Nolan hade regisserat »Crank«. Högt tempo, intrikata actionsekvenser och en intelligent – om än inte alltid helt sympatisk – protagonist. Men under myllret av duckade kulor, NSA-agenter och helikopterattacker i Brooklyn döljer författaren Alexander Boldizar inte bara inslag av fysik och neurovetenskap utan även en medryckande skärskådning av den skakiga amerikanska rättsapparaten och det moderna övervakningssamhällets moraliska tveksamhet.
Haverikommissionsporr: »Challenger: A True Story of Heroism and Disaster on the Edge of Space« av Adam Higginbotham
För äkta rymdprogram-heads är Adam Higginbothams oerhört nogranna genomgång av Challenger-olyckan obligatorisk läsning. Higginbotham går sakligt igenom NASAs historia av övermod och slarv och spinner en väv av de dåliga beslut, felaktiga konstrutkioner och åtdragna budgetar som ledde fram till att sju personer miste livet den 28 januari 1986. Bara kapitlet om hur delar av raketen till NASAs rymdfärja tillverkades av en fundamentalistisk mormonsekt gör denna bok läsvärd.
Metal: »Berserk« av Kentaro Miura
Under sommaren har jag ett läsprojekt där jag tar mig an en litterär genre jag aldrig tidigare utforskat på allvar: manga. Resultatet av detta projekt kommer att redovisas i höst i något kommande avsnitt av Odpod men en serie som redan hittat sin plats som en grundpelare i min manga-orientering är Kentaro Miuras »Berserk«. Det är i grunden en mörk fantasyberättelse men det är även en historia som vecklar ut sig likt något slags black metal-stycke i formen av serierutor. Har man någon gång upplevt en tillstymmelse till böjelse för kalla känslor, smärta, hänsynslöst våld och stora svärd lär »Berserk« vara som att hitta hem.