Sett
—Det finns få filmskapare jag hejar på lika entusiastiskt som Steven Soderbergh. Han är på samma gång en avantgardistiskt teknisk innovatör och en rak välavvägd historieberättare med ett ständigt eget bildspråk. Det är därför inte förvånande att hans regi skänker Max-serien »Full Circle« ett modernt, kompakt, utmanande och nästan drömskt skimmer. Serien har utvecklats av manusförfattaren Ed Solomon (som bland annat ligger bakom den sämsta filmfranchisen jag vet i form av det vedervärdiga trollkarlstramset »Now You See Me«) och är en svängig kriminalhistoria i New York som binder samman ett antal till synes disparata människoöden. Det som är så oerhört förföriskt med »Full Circle« är hur den obehindrat rör sig mellan nattsvarta skildringar av den undre världen med illegala migranter, underfundiga övre medelklassproblem och en bisarr västindisk folkloristisk vidskeplighet. Det är en fräsch »Short Cuts« för det moderna visuella berättandet.
—I veckan meddelade Nintendo att röstskådespelaren Charles Martinet kommer sluta göra rollen som den ikoniske rörmokaren Super Mario. Nyheten mottogs med en hel del sorg i spelvärlden men en som passade på att kasta in hatten i ringen för att ta över Marios röda keps var skådespelaren Ben Starr som direkt levererade en mycket stark audition.
—Min favorityoutubeessäist, Max Derrat, har släppt en video som är en perfekt liten resa ned längs minnenas populärkulturella allé, nämligen en tillbakablick och genomgång av tv-serien »Losts« mystiska sifferkombination.
Läst
—Alexander Stilles bok »The Sullivanians« är en på samma gång hisnande och omtumlande skildring av ett sektliknande sällskap i New York mellan 50- och 90-talet. The Sullivanian Institute hade som mål att lösa upp den traditionella familjestrukturen med hjälp av freudiansk psykoanalys, föräldralös barnuppfostran och påtvingade polyamorösa relationer. Det är en mycket intressant historia om hur radikal teoribildning formar människors liv och hur naiva ideologiska dogmer skapar svåra generationstrauman.
—När sommaren drar sin sista suck är det okej att unna sig några spaltcentimeter skvaller om inspelningen av »Don’t Worry Darling«. Filmen har mer eller mindre varit en skandalomsusad pr-mardröm sedan produktionen satte igång hösten 2020, med otrohetsaffärer, interna bråk och skådespelare som spottar på varandra vid premiären på filmfestivalen i Venedig. Det senaste snasket om filmen gör gällande vem som egentligen suttit mest i regissörstolen och uppgifterna har egentligen redan dementerats av en av de inblandade, fotografen Matthew Libatique, men det är likväl lite lättsamt greppbar läsning i en annars ogreppbar värld.
Hört
—Poddhösten är räddad! Historikerna Anita Anand och William Dalrymples podd Empire har nämligen precis dragit igång en ny säsong om Rysslands historia, från 1500-talet fram till onsdag.
—Lawrence English och Lea Bertuccis har slappt samarbetet »Chthonic« och det är ett ambient som stiger rätt ned i havsdjupets tryckande mörker. Perfekt för att stålsätta sig inför hösten.